Bezmięsna zupa z komosą ryżową i warzywami to doskonała propozycja na zbliżające się chłody. Zupa nie wymaga dużej ilości pracy, jest aromatyczna i dodaje energii na resztę dnia. Ja zabieram ją do pracy jako drugie śniadanie w niewielkim termosie obiadowym.
Czas przygotowania 30 minut.
Szklanka komosy ryżowej ( QUINOA)
3 średniej wielkości marchewki
1 korzeń pietruszki
Natka pietruszki
Puszka kukurydzy z czerwoną fasolą
Mały słoik koncentratu pomidorowego
3 ząbki czosnku
1 cebula
Przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, łyżeczka słodkiej papryki mielonej, szczypta ostrej papryki, łyżeczka oregano, 3 listki laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego.
Cebulę oraz czosnek drobno siekamy i podsmażamy na odrobinie
oleju 2 -3 minuty, zalewamy gorącym bulionem i dodajemy komosę ryżową,
koncentrat pomidorowy oraz przyprawy. Gotujemy około 15 minut. Po tym czasie
dodajemy potartą lub posiekaną w blenderze marchewkę oraz korzeń pietruszki,
gotujemy około 3 minuty. Na koniec dodajemy kukurydzę z fasolą czekamy aż
zawartość garnka się zagotuje odstawiamy z pieca i dodajemy posiekaną natkę
pietruszki. Podajemy posypaną startym serem bez laktozy, jeśli nie mamy możemy
podawać bez sera i tak smakuje wyśmienicie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz