czwartek, 5 listopada 2015

Bezmiesna zupa z komosą ryżową i warzywami


Bezmięsna zupa z komosą ryżową i warzywami to doskonała propozycja na zbliżające się chłody. Zupa nie wymaga dużej ilości pracy, jest aromatyczna i dodaje energii na resztę dnia. Ja zabieram ją do pracy jako drugie śniadanie w niewielkim termosie obiadowym.
 Czas przygotowania 30 minut.

 Składniki ( 4 porcje)
Litr bulionu warzywnego
Szklanka komosy ryżowej ( QUINOA)
3 średniej wielkości marchewki
1 korzeń pietruszki
Natka pietruszki
Puszka kukurydzy z czerwoną fasolą
Mały słoik koncentratu pomidorowego
3 ząbki czosnku
1 cebula
Przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, łyżeczka słodkiej papryki mielonej, szczypta ostrej papryki, łyżeczka oregano, 3 listki laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego.

Cebulę oraz czosnek drobno siekamy i podsmażamy na odrobinie oleju 2 -3 minuty, zalewamy gorącym bulionem i dodajemy komosę ryżową, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy. Gotujemy około 15 minut. Po tym czasie dodajemy potartą lub posiekaną w blenderze marchewkę oraz korzeń pietruszki, gotujemy około 3 minuty. Na koniec dodajemy kukurydzę z fasolą czekamy aż zawartość garnka się zagotuje odstawiamy z pieca i dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Podajemy posypaną startym serem bez laktozy, jeśli nie mamy możemy podawać bez  sera i tak smakuje wyśmienicie.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz