To danie nie jest trudne ale pracochłonne. Jest syte i
pięknie się prezentuje, smakuje wszystkim moim bliskim i znajomym.
Składniki na 6 naleśników;
Ciasto naleśnikowe:2 szklanki mleka bez laktozy, sojowego lub innego które lubimy
Szklanka maki gryczanej
Pół szklanki maki bezglutenowej
1 jajko
1/4 szklanki zmielonego siemienia lnianego
Wszystkie składniki dokładnie mieszany, aby powstała jednolita gęsta masa ( ja robię to mikserem)
Następnie pieczemy naleśniki i odkładamy na bok.
Przygotowujemy farsz:Składniki:
Pół kilograma pieczarek
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
2 marchewki
1 pietruszka ( korzeń oraz nać)
przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, bazylia, oregano
Pieczarki dokładnie myjemy, korzeń marchewki oraz pietruszki
obieramy. Pieczarki kroimy w plastry, marchewkę oraz korzeń pietruszki w wąskie
paseczki, cebule oraz czosnek drobno siekamy. Na patelnię wlewamy kilka łyżek
oleju, podsmażamy cebulę oraz pieczarki przez 5 minut, dodajemy przyprawy, 2 łyżki wody i
resztę warzyw. Podpiekamy około 3 minuty, na koniec dodajemy posiekaną natkę
pietruszki.
Następnie wkładamy na każdy naleśnik plaster sera oraz
farsz, zawijamy w rulon lub kopertę, kiedy naleśnik się rozwija możemy
przytrzymać go wykałaczkami. Zawinięty naleśnik przykrywamy plastrem sera.
Naleśniki układamy na blaszce wyłożonej papierem i wkładamy do piekarnika
nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut.Podajemy ciepłe polane dowolnym sosem. Ja przygotowałam sos jogurtowy:
Kubek jogurtu bez laktozy, drobno pokrojony zielony ogórek, szczypta soli i pieprzu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz