czwartek, 17 września 2015

placek gryczany ze śliwkami

Placek przygotowuje się szybko, jest smaczny i zdrowy!
 
Składniki:
2 jajka
Szklanka mąki gryczanej
Pół szklanki mąki bezglutenowej
100 gram płynnej margaryny sojowej lub rzepakowej 
Pół szklanki jogurtu bez laktozy
Łyżeczka cynamonu
Łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
5 dużych śliwek
Łyżka ksylitolu
Garść drobno połupanych orzechów włoskich

 Jajka ubijamy z ksylitolem, mieszając dodajemy płynny tłuszcz.  Powoli dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia. Następnie dodajemy jogurt oraz cynamon i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy orzechy, mieszamy i wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem. Śliwki przecinamy na połówki, wyjmujemy pestki i układamy na wierzch ciasta. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na około 40 minut. 
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz