Placek przygotowuje się szybko, jest smaczny i zdrowy!
Składniki:
2 jajka
Szklanka mąki gryczanej
Pół szklanki mąki bezglutenowej
100 gram
płynnej margaryny sojowej lub rzepakowej
Pół szklanki jogurtu bez laktozy
Łyżeczka cynamonu
Łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
5 dużych śliwek
Łyżka ksylitolu
Garść drobno połupanych orzechów włoskich
Jajka ubijamy z ksylitolem, mieszając dodajemy płynny
tłuszcz. Powoli dodajemy mąkę oraz
proszek do pieczenia. Następnie dodajemy jogurt oraz cynamon i dokładnie
mieszamy. Na koniec dodajemy orzechy, mieszamy i wylewamy na blaszkę wyłożoną
papierem. Śliwki przecinamy na połówki, wyjmujemy pestki i układamy na wierzch
ciasta. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na około 40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz