poniedziałek, 31 sierpnia 2015

klopsiki jaglano-owsiane z bakaliami


Uniwersalna, zdrowa, łatwa  w przygotowaniu i bardzo syta przekąska to jest to!

Klopsiki jaglano-owsiane z bakaliami.
 
składniki na około 18 klopsików:
szklanka kaszy jaglanej
szklanka płatków owsianych ( bezglutenowe)
2,5 szklanki wody
1/4 szklanki oleju rzepakowego, słonecznikowego - co kto lubi
szklanka wymieszanych bakalii ( rodzynki, orzechy, płatki migdałowe)
2 duże łyżki zmielonego siemienia lnianego
odrobina soli
łyżka miodu

Kaszę jaglaną gotujemy w wodzie, do momentu kiedy będzie miękka i wchłonie wodę.
Po odstawieniu z pieca dodajemy płatki owsiane, siemię lniane, bakalie, olej, miód i lekko doprawiamy solą.
Wszystko dokładnie mieszamy, powinna powstać jednolita kleista masa z której można formować klopsiki. Ja formuje klopsiki dłońmi, ale można nakładać je na papier wyłożony na blaszce łyżką. Jeśli są zbyt kleiste  można obtaczać je w bułce tartej bezglutenowej, ale zazwyczaj nie jest to konieczne.
Blaszkę z klopsikami wkładamy do nagrzanego piekarnika na  25 minut do temperatury około 180 stopni Celsjusza.
Klopsiki mają na zewnątrz chrupiącą skórkę, a wewnątrz są miękkie i sprężyste.
Można podawać je z sosem jogurtowym i surówkami, na ostro i na słodko jak kto lubi,  można je jeść jako przekąskę w ciągu dnia lub zabrać do pracy jako drugie śniadanie. 



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz