czwartek, 27 sierpnia 2015

ciasto orzechowe z sezamem

Zdrowe, łatwe do zrobienia i smaczne ciasto orzechowe z sezamem, przygotowuję je w tzw. dzień lenia, kiedy nie chce mi się zbyt dużo czasu poświęcać na pieczenie, a szybko potrzebuję czegoś dobrego, słodkiego i zdrowego.
 
ciasto orzechowe z sezamem ( mała blaszka)
składniki:
szklanka włoskich orzechów
pół szklanki orzechów nerkowca
pół szklanki sezamu
1 jajko
2 łyżki ksylitolu
2 duże  łyżki płatków jaglanych
2 duże łyżki mielonego siemienia lnianego
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 szklanki oleju rzepakowego ( słonecznikowego) lub rozpuszczonej margaryny sojowej, rzepakowej

 Orzechy mielimy w blenderze tak aby można było wyodrębnić grudki orzechowe.
Jajko wraz z ksylitolem ubijamy na jednolitą gęstą masę, dodajemy olej oraz wszystkie suche składniki i mieszamy łyżką. Połączone składniki wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem i wkładamy na około 35 minut do piekarnika nagrzanego do 180stopni.

Po wyjęciu z piekarnika  i lekkim wystudzeniu ciasta, można je posmarować gorzką czekoladą rozpuszczoną w wodnej kąpieli.
Ciasto jest lekko chrupiące, ale nie twarde, doskonałe do popołudniowej kawy!
 

 

 

 

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz